TIM – de volgende stap in landbouw automatisatie

TIM ofwel Tractor Implement Management is een product- en merkonafhankelijke ISOBUS oplossing waarbij het werktuig bepaalde functies van de tractor aanstuurt en optimaliseert. TIM is een uitbreiding op ISOBUS, maar werkt precies andersom. Terwijl bij de meeste ISOBUS installaties de tractor het werktuig commandeert, kan bij TIM ook het werktuig bepaalde functies van de tractor aansturen. Voorbeelden van acties zijn het aanpassen van de rijsnelheid, PTO in- en uitschakelen en snelheid wijzigen, hydraulische ventielen aansturen… Zo kan een rondebalenpers de tractor stoppen wanneer de pers vol zit, de cultivator kan de snelheid aanpassen naargelang de bodemomstandigheden en veel meer.

Beveiligde communicatie tussen tractor en werktuig

Zoals u misschien ook al zelf bedacht is veiligheid in dit verhaal van groot belang, dit geldt overigens bij alle automatisaties over verschillende sectoren heen. Beveiligde communicatie is dan ook wat het TIM systeem sterk maakt. AEF (the Agricultural Industry Electronics Foundation, een samenwerkingsverband tussen machinefabrikanten en trekkerfabrikanten) heeft dan ook veel moeite gestoken in de ontwikkeling van een gestandaardiseerde oplossing die gebruik maakt van digitale certificaten voor beveiligde communicatie. AEF is ook bekend van de ontwikkeling van de ISOBUS standaard.

AEF certificering is noodzakelijk voor werktuig en trekker om gebruik te kunnen maken van het systeem. Dit om te garanderen dat de producten voldoen aan “state of the art” veiligheidsstandaarden. SDF is hier reeds in geslaagd in 2020, hiermee waren de Deutz-Fahr tractoren de eerste die de certificering ontvingen. Bij bepaalde nieuwe Deutz-Fahr modellen werden reeds vanaf 2016 de nodige knoppen geïnstalleerd om de tractoren “TIM-ready” te maken. Het systeem kan bij deze tractoren operationeel gemaakt worden met behulp van een extra softwarelicentie. Bij de inwerkstelling van de tractor/werktuig combinatie worden de digitale certificaten van beide machines gecontroleerd, bij goedkeuring wordt een gedeelde digitale sleutel aangemaakt die bij elke koppeling van de tractor met het werktuig zal geraadpleegd worden vooraleer het TIM systeem gebruikt kan worden.

Voordelen

Door het aansturen van trekker functionaliteiten vanuit het werktuig met TIM kan het werkproces verder geoptimaliseerd worden. Door automatisatie met behulp van het systeem kan de trekker/werktuig combinatie sneller werken. Verder wordt op deze manier een constant niveau van werkkwaliteit gegarandeerd onafhankelijk van de bestuurder van de trekker. De automatisatie zorgt ook voor een verdere verhoging van het bedieningscomfort. Het gebruik van TIM kan bovendien ook zorgen voor minder slijtage en onderhoud, dit omdat het systeem er bijvoorbeeld steeds zal voor zorgen dat het werktuig steeds in optimale omstandigheden functioneert en dus niet overbelast wordt.

TIM toepassingen

Lemken is één van de eerste fabrikanten die een product AEF gecertificeerd heeft om de functionaliteiten te gebruiken. De Lemken iQblue-connect is een veelzijdige module om bestaande werktuigen intelligenter aan te sturen. De module kan dus gebruikt worden voor verschillende werktuigen. In een eerste toepassing kan een ploeg uitgerust worden met een sensor om de werkbreedte op te meten. Vervolgens kan de iQblue connect de gewenste werkbreedte berekenen met behulp van gps-informatie en deze informatie doorgeven aan de tractor zodat de werkbreedtecilinder aangestuurd kan worden.

tim met Lemken iQblue

Steeds meer fabrikanten ontwikkelen machines met TIM functionaliteiten, in de nabije toekomst verwachten we dus steeds meer mogelijkheden.

Deel dit artikel

Stel hier uw vraag