Pottinger_flexcare

De opmars van mechanische onkruidbestrijding

Mechanische onkruidbestrijding krijgt steeds meer aandacht als (gedeeltelijke) vervanger van chemische onkruidbestrijding. Zo krijgt chemische onkruidbestrijding te maken met steeds nieuwe gezondheids- en milieudoelstellingen die vragen om een vermindering in gebruik, bovendien neemt de publieke aanvaarding voor het gebruik van chemische middelen steeds verder af. Bovendien kunnen onkruidsoorten steeds resistentie tonen tegen de bestaande middelen en wordt het steeds moeilijker om nieuwe werkzame stoffen goed te keuren. Dit brengt ons terug bij het verwijderen van het onkruid zelf, “back to basic”. Alhoewel… Toenemend gebruik van innovatieve technologieën (zoals onkruidherkenning) zorgt voor geavanceerde mechanische onkruidbestrijding.

Verschillende types machines

Er zijn verschillende types machines die men onder de term mechanische onkruidbestrijding kan plaatsen: wiedeggen, rotatieve of lepelwieders en schoffelmachines. De preciesiewiedeg werkt met veertanden die scharnierend aan een frame hangen en enkel een rechte baan volgen. De veer zorgt hierbij voor voldoende druk op de tanden. Dankzij een constante druk op de tanden kan er met grotere nauwkeurigheid gewerkt worden dan bij oudere eggen.

Een ander type wordt gevormd door de lepelwieders of rotatieve wieders. Deze heeft zijn naam te danken aan de schijven die uitgerust lijken te zijn met “lepels”. Het oorspronkelijke doel van dergelijke machines is het openbreken van de grond met de zogenaamde “lepels”. Dit zorgt er echter voor dat ook het onkruid verwijderd wordt. De rotatieve wieders zijn gekend als capaciteitsmachines aangezien met deze werktuigen snel gereden kan worden. Binnen het gamma van Pöttinger kunnen we een voorbeeld van den rotatieve wieder terugvinden met de Rotocare.

Mechanische onkruidbestrijding met Pöttinger
De Pöttinger Rotocare in actie

Als laatste categorie hebben we de schoffelmachines. Deze werktuigen kenmerken zich vaak door veel uitrusting- en verstelmogelijkheden. Dit om het werktuig in verschillende omstandigheden (bodem, gewassen…) optimaal te kunnen gebruiken. Vaak wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan eenvoud van verstelling bij het ontwerp van dergelijke machines. Dit is duidelijk zichtbaar op de Pöttinger Flexcare machines. De Flexcare is optioneel ook uitrustbaar met camerasystemen voor detectie van de gewassenrijen om een optimale positionering met behulp van het elektrohydraulisch verplaatsingssyteem van het werktuig te garanderen.

Een dergelijke machine kan sinds kort ook teruggevonden worden in het productgamma van Lemken dankzij de overname van Steketee. Deze Steketee EC-weeder kan ook manueel of automatisch bijgestuurd worden.

Steketee EC weeder
Steketee EC-weeder

Innovatieve ontwikkelingen

Talrijke machinefabrikanten zien duidelijk toekomst in mechanische onkruidbestrijding, dankzij innovatieve ontwikkelingen met moderne technologieën slagen ze erin om de meest uitdagende aspecten aan mechanische onkruidbestrijding aan te pakken. Gewasherkenning en rijherkenning zijn hier mooie voorbeelden van. De basis is reeds bestaande, maar technologie zal zich steeds verder ontwikkelen waardoor meer precisie en grotere schaalgroottes mogelijk zullen zijn. Terwijl mechanische onkruidbestrijding vandaag reeds een behoorlijke efficiëntie kan neerleggen, kunnen we hier in de toekomst zeker nog veel van verwachten.

Deel dit artikel

Stel hier uw vraag